• Sinds 1949 actief in Nederland!

 • CityKids
  17-11-2016

  ‘Sta op, ga naar de grote STAD...’ Deze oproep komt uit het Bijbelboek Jona. Hij krijgt van God de opdracht naar de grote stad Ninevé te gaan om Gods oordeel aan te kondigen. En daar was wel moed en wijsheid voor nodig. Gelukkig hoeven we niet zo ver te gaan en zijn er in Nederland genoeg steden. Onder de naam ‘CityKids’ zijn we binnen IKEG namelijk bezig met de voorbereidingen voor een nieuw project. Deze keer een kort interview met de coördinator van CityKids, Marco Baan.

  Worden de kinderen in de steden dan nog niet bereikt met het Evangelie? “Ja , zeker wel. IKEG heeft contacten met vele kinderwerkers door het hele land. Denk aan Amsterdam, Breda, Kerkrade, Rotterdam, Ede, Papendrecht en nog vele andere steden. Dit project wil een nieuwe impuls geven om ook in “nieuwe” steden de kinderen te vertellen over het Evangelie. Als kerken allemaal in hun eigen stad meer oog zouden krijgen voor de geestelijke nood onder de kinderen, dan hopen we dat er zo in meer steden kinderen bereikt zullen worden.“

  Waarom is CityKids nodig?CityKids is een aanvulling op wat IKEG al jaren doet. Aan de inhoud verandert er niets, namelijk dat de kinderen het Evangelie horen. Gods Woord heeft een geweldig belangrijke boodschap, ook voor de kinderen van vandaag. Maar door allerlei ontwikkelingen als secularisatie, islamisering, postmodernisme, enz. moeten we in deze tijd nadenken over (nieuwe) creatieve manieren om de kinderen blijvend te bereiken. Anders lopen we het gevaar dat we de aansluiting missen.”

  Werkt alleen IKEG Nederland mee aan dit project of is het ook breder? “Dat is juist het mooie aan CityKids. Het is een initiatief vanuit Europa. Een aantal mensen is al een hele tijd bezig met de voorbereidingen en op de laatste Europese conferentie in Duitsland is het project gelanceerd. CityKids is niet bedoeld als een tijdelijk project maar zal dus een aanvulling zijn op wat er al is.”

  Waar gaan jullie concreet beginnen? “We hebben Eindhoven uitgekozen om daar te beginnen. Hier is afgelopen seizoen een VCK- 1 gegeven en als vervolg hierop hebben we in juli een “CityKids week” gehad in een wijk in Eindhoven. Vijf dagen lang hebben we met het team (van christenen uit Eindhoven) een Bijbelprogramma gedaan met een creatieve omlijsting. Het mooie is dat het team verder wil gaan. Maar dit was één wijk in zo’n grote stad. Daarom zijn er meer christenen nodig. We willen leren van de ervaring in deze stad en van daaruit verder gaan naar nieuwe steden.”

  Is het ook de bedoeling dat er nieuw materiaal ontwikkeld wordt?
  “Ja, we hebben daar al een start mee gemaakt en we zullen er de komende maanden ook mee verder gaan. Het grootste werk is het vertalen van materiaal. Ik zal een paar voorbeelden noemen. We willen voor CityKids een nieuwe cursus gaan introduceren om kinderwerkers toe te rusten. Het zal een minder uitgebreide cursus worden dan de VCK-1, maar wel met hetzelfde doel: kinderen in je omgeving bereiken. Daarnaast staat er een nieuwe serie Bijbellessen op stapel met programma’s die heel interactief zijn samengesteld. Ook is er een nieuw kinderboekje gemaakt, echt gericht op moslimkinderen, inspelend op de grote instroom van vluchtelingenfamilies naar Europa. En er is nog een nieuw uitdeelboekje met de evangelieboodschap voor kinderen die echt helemaal niets van God weten. Ze kunnen hierin tekenen en kleuren en het ziet er heel mooi uit. Eventueel wil het IKEG ook petjes en T-shirts gereed hebben, zodat kinderwerkers die ook kunnen bestellen.”

  Wat hebben jullie nodig om met CityKids aan de slag te gaan? “Het is belangrijk om te bidden voor dit project. Dat de Heere kinderwerkers in Zijn wijngaard zal uitstoten. En dat het project tot verheerlijking van Gods Naam zal zijn. Ook brengt het nieuwe project kosten met zich mee. We vertrouwen erop dat God zal voorzien. Wanneer mensen goed zijn in vertalen of corrigeren van teksten, kunnen ze contact opnemen met het kantoor om zich aan te melden. Kortom: als je een bewogen hart hebt voor CityKids, laat het weten!”